Türkiye’nin şarapçılık dünyasındaki potansiyeli henüz tam olarak anlaşılmış değil. Türkiye altıncı büyük üzüm üreticisi olmasına rağmen 43. büyük şarap üreticisidir. 70 milyon litre şarap üretilirken, üzümlerinin sadece %2’sinin şarap olması çok yazık. Türkiye’de yetişen ve diğer bölgelerde olmayan üzüm sayıları düşünüldüğünde bu üzücü bir istatistiktir. Türk şarap endüstrisinin inanılmaz derecede yaratıcı olduğundan ve şaşırtıcı sayıda uluslararası ödül kazandığından bahsetmiyorum bile.
Kapadokya, Ege, Trakya, Orta ve Doğu Anadolu Türkiye’nin en önemli bağcılık ve şarap üretim bölgeleri olup, birçok endüstriyel ve butik üzüm bağını bulabilirsiniz.
Bir şarap uzmanıysanız veya bir şarap garsonu tanıyorsanız, yepyeni bir dünyayla tanışmak isteyebilirsiniz. Aşağıda en çok oy alan on Türk şarabına sahibiz. Ayrıca, Türk şarap imalathanelerinin kullandığı bazı üzümlerin kısa bir tanıtımını da ekledik. Ancak bunlar, Türkiye’nin sunduğu harika şarap dünyasının muhteşem üzümlerinden sadece bir örnek.
Kalecik Karası
Adını Anadolu’nun Ankara kasabası Kalecik’ten alan bu üzüm, “küçük kalenin ülkesi” olarak tercüme edilir. Nesli tükenmekte olan bu üzüm, güçlü şeker aroması nedeniyle şu anda Türkiye’nin en popüler 3. üzümüdür.
Çok yönlü bir üzüm olan Kalecik Karası, parlak kırmızıdan gül rengine ve blanc de noir’e kadar her şeyi yapabilir. Orta gövdeli ve gevrek asidik kırmızı şarap üretebilen, şekerleme, kırmızı meyveler-ağır (kiraz, çilek, ahududu) ve baharatlı üzümdür. Bu taze ve canlı üzüm, yıllandırma için mükemmel bir şarap türüdür. Çok meyvemsi, düşük tanenli ve orta-yüksek asitli.
Çalkarasi
“City Black Steal” olarak adlandırılan bu kırmızı üzümlerin güçlü bir çilek, olgun beyaz meyve, şeftali, pembe ve kekik havası vardır. Taze, meyvemsi ama çiçeksi, yüksek asitli bu üzümler, hafif ila orta gövdeli, düşük tanenli bir şarap yapar. Koyu ve açık güller, kırmızılar ve blanc de noir yapımındaki çok yönlülüğü, çeşitli yiyeceklerle eşleştirilebileceği anlamına gelir. Bu üzüm yeni favoriniz bile olabilir.
Öküzgözü
Doğu Anadolu kökenli ve telaffuzu zor olan bu üzüm artık her yere ekiliyor. Derin ve koyu görünümünden dolayı boğa gözü olarak adlandırılan Öküzgözü üzümü, orta gövdeli, düşük-orta tanenli ancak asidikliği yüksek bir şarap oluşturma özelliğine sahiptir.
Ahududu, kiraz, kiraz, erik ve nar aromalarıyla oldukça meyvemsidir. Ayrıca baharatlı karanfil ve kakule ile naneli bir okaliptüs aroması bulacaksınız. Bunlar neredeyse siyah bir şarap oluşturur ve kuru bir gül veya koyu, zengin kırmızı üretebilir, ancak çeşitli yemeklerle mükemmel bir şekilde eşleşir.
Boğazkere
Bunlar Türk kırmızı üzümlerinin atalarıdır. Yüksek tanenleri nedeniyle adı boğaz yakıcı anlamına gelir. Genellikle harmanlanmış bu şarap orta asiditeye ve yüksek gövdeye sahiptir.
Orta yüksek meyveler arasında siyah kiraz, ahududu ve karadut bulunur. Bununla birlikte, bu kompleks üzüm ayrıca bitter çikolata, meyan kökü, deri, tütün, karanfil ve nane okaliptüs ile tatlandırılmış otsu bir çam ormanı gibi daha koyu tatlar içerir.
Sidalan
Bu beyaz üzümler Trakya bölgesinde yetiştirilmektedir. Limon, yeşil elma, armut ve ıslak taş notaları ile inanılmaz aromatiktirler. Düşük alkollü, yüksek meyvemsi, yüksek asitli, ancak hafif gövdeli bir şarap üreten üzümdür. Bu zarif, ferahlatıcı üzüm, güçlü bir mineral ve çiçek notasına sahiptir.