Bir Sayfa Seçin

Amerikalılar ya da Avrupalılar şarap, İngilizler bira, Türkler ise yemeklerinin yanında rakı içerler.

Rakı veya aslan sütü, Türkiye’de kendine özgü bir lezzet ve kültüre sahip, en iyi arkadaşlar veya aile ile, gün batımından sonra veya gün batımından önce, özel bir günde veya sıradan bir toplantıda yavaşça içilen asırlık bir alkollü içecektir. Çoğu Türk, bir Rakı gecesinde lezzetli bir dizi soğuk meze ve dip sosların, ardından ızgara balık veya kebap, meyve veya tatlının tadını çıkaracak ve kapanış elbette bir fincan ‘Türk kahvesi’ ile olacak.

İlerleyen paragraflarda bu Türkiye’nin milli içkisinin içme geleneklerine bakacağız, ama önce, ilk sihirli bardağınıza sahip olmadan önce, günlük hayatın bu olağanüstü ruhuna kısa bir giriş yapalım.

Rakı

Rakı aslında neyden yapılır?

Suma karışımı (üzüm küspesi) ve keskin anason aromalı rakı (Ra-kih), çoğunlukla üzüm veya kuru üzümden yapılan, belirgin bir tada sahip berrak bir içkidir. İkinci damıtma, bu ulusal içeceğin başarısının anahtarıdır.

Kullanılan incir ve erikler ve bazı bölgelerde sakız (çam sakızı) ve yonca gibi aromalar eklenmiş olan Türk Rakısının farklı türleri vardır.

Türk Rakısı, %40-50 alkollüdür ve güçlüdür, bu nedenle tadı daha keyifli ve (yönetilebilir) hale getirmek için genellikle su veya buz küpleri ile seyreltilir.

Bu alkollü içeceğe su veya buz küpleri eklenerek süt beyazı bir renk elde edilir. Bu yüzden Türkler buna ‘aslan sütü’ – (Aslan etkinliği) derler. Aslan (‘aslan’), Türkiye’de güçlü ve cesur bir adam için yaygın bir metafor olduğundan, terime ‘güçlülerin sütü’ne yakın bir anlam verir. Ancak bu milli içki Rakı, cinsiyet, yaş (+18) veya sosyal sınıftan bağımsız olarak çoğu insan tarafından sevilir.

Rakı’nın ardındaki sihir; çilingir masası

Bu geleneksel ve alkollü içeceğin doğasına atıfta bulunan bir ifadeyle başlamak için, insanlar ‘En kötümüz böyle olsun!’ diyorlar. ‘Bu şimdiye kadarki en kötü gün!’ deyin. Rakı’nın felsefesi, her yudumun tadını çıkarmak, rahatlamak, keyif almak, ruhunuzu aydınlatmak, gönül gönüle sohbet etmek ve insanları bir araya getirmektir.

Çilingir masası, Rakı masasında duygularınızın kilidini açmayı temsil eder.
Peş peşe rakı yudumlarken duygu ve düşüncelerinizin kilidini açmanın tam zamanıdır, bu nedenle bir sorunun çözüldüğü ya da bir aşk hikayesinin yaşandığı ‘rakı masasına’ çilingir masası da denir.

Bu arada, bir rakı gecesine davet edilmek, genellikle bir arkadaşlığa başlamak veya daha derin bir sohbette kişiyi daha iyi tanımak için bir davet olarak kabul edilir. Yani bir kez rakı gecesine davet edildiğinizde, size Türkiye’de her zaman iyi dostluklar kurma fırsatı verir.